Angst

A sign of the times

I tiden hører vi flere og flere tale om de oplever angst. Angst er helt almindeligt. Det er en medfødt respons, som skal sikre os at vi bliver opmærksomme på fare, så vi kan overleve. Altså en overlevelsesrespons. Derfor mærker alle angst og alle har prøvet at mærke angsten i kroppen. Det er en ubehagelig følelse og vi kender den typisk som hjertebanken, rødme, svedige hænder, trang til at flygte, en prikkende følelse. Angsten kommer og når vi har orienteret os, så lægger den sig igen.

Caucasian sad woman sitting at the sofa with depression

Hos nogle kan den følelse komme ofte og være begrænsende for vore liv. Angsten kan have flere retninger – noget man konkret frygter, men den kan også sætte sig som en mere vedvarende tilstand og hvor det er svært at finde en præcis årsag eller retning. Angst føles virkeligt, også selv om der ikke er en virkelig fare. Man kan sige at den føles virkelig, men er ikke virkelig.

Men hvordan skal vi kunne vide det, når det nu i hele kroppen føles som virkeligt. Jeg er ved at dø, når jeg skal tale højt foran andre – sådan kan det føles, men du er jo ikke ved at dø.

At lære den skelne er det jeg kan hjælpe dig med. Vi må gå på opdagelse sammen og finde ud af hvordan dit system har fået den overbevisning, at der er fare på færde, når der reelt ikke er.

Det er sådan med angst at da den skal sikre din overlevelse, skelner den ikke mellem om du stå overfor en tiger, der er ved at spise dig eller nogle i skolegården som griner, når du går forbi. Tilstanden aktiveres i dig og er vanvittig ubehagelig.

Men der er mange ting vi kan gøre, for at få styr på angsten.

Socialangst kalder man den angst som rejser sig i os, når vi er bliver usikre på om andre kan lide os, om vi må være en del af gruppen. Den gør at vi bliver ekstra opmærksomme på hvad andre tænker om os. Vi kommer til at tro på andres mening om os og det bliver så på en eller anden måde er en sandhed. Men det er jo ikke hele sandheden, man kan sige at vi lægger altså retten til at være os ud til andre. Det kan du få redskaber til at stoppe med at gøre hos mig.